Rólam

Boross László vagyok és 1993 óta foglalkozom gitároktatással. Zenével való kapcsolatom 10 évesen kezdődött 2 év zongoratanulással. Gitárt 14 évesen fogtam először, első gitárom egy Cremona márkájú Csehszlovák hangszer volt. Az első akkordok elsajátításában egykori szellemi és zenei mentorom Kiss Tamás volt segítségemre, de sajnos kapcsolatunk hamar megszakadt, így egyedül autodidakta módon folytattam a tanulást magnófelvételek lehallgatásával. A mai világban már szinte elképzelhetetlen, hogy akkoriban milyen nehéz volt oktatóanyaghoz jutni. De ennek az időszaknak is meg volt a maga varázsa.

A rock korszak

Később barátokkal együtt gitározva lestük el egymás trükkjeit, majd 16 évesen megalapítottuk első zenekarunkat. Feldolgozásokat játszottunk és elég széles volt a skála Beatricétől Deep purple-től kezdve az akkori modern metál zenekarok dalain keresztül szinte mindennel megpróbálkoztunk. 18 évesen kerültem be egy akkor már komolynak számító zenekarba ami ugyan nem tartott sokáig de Kovács Barnabással a zenekar basszusgitárosával jó barátságba kerültem és úgy döntöttünk, hogy saját zenekart alapítunk. Ez volt az első olyan zenekar amivel már jobb minőségű stúdiófelvétel is készült, újságcikkek jelentek meg, fesztiválokon játszhattunk és sikerült bejutni nagyobb zenekarok elé is. A katonaság viszont közbeszólt utána Budapesten folytatódott a történet.

  Jazz tanulmányok és zenekarok:

Tanulmányaimat ezután 3 évig Jazz tanszakon folytattam. Számtalan zenekarban megfordultam, de ezek között már volt Jazz-rock, funky és latin formáció is. Rock szakmai körökben nagy elismertségre tett szert a Traffic jam nevű formáció amivel több turnét is végigcsináltunk neves zenekarok társaságában. Itt zenélhettem együtt Vörösmarty S. Marcellel aki később megalapította a Hangszínházat, költeményei és kötetei pedig méltán elismertek. Engem is megérintett az abban az időben berobbanó gitárhősök játéka és megalapítottam a Mental scream nevű instrumentális bandát, első felvételeinket pedig az akkoriban debütáló szombathelyi Vida stúdióban vehettük fel. Ez nagyon jó visszhangot kapott mind a Metal Hammer mind a Zenészmagazin hasábjain. Sokszor 3-4 zenekarban is játszottam párhuzamosan, majd részt vehettem a legendás Gemini zenekar újjáalapításában Új Gemini néven amit a Kashmir nevű formáció követett. Ebben 10 évet töltöttem és sikerült új utakat és alternatívákat találnom a zenei önkifejezésben. Népzenei elemeket ötvöztünk rock zenei elemekkel, alternatív hangolásokat alkalmaztunk amik új dimenziókat nyitottak számunkra hangzásban és zeneszerzésben egyaránt. Sajnos útjaink elváltak egyes nem várt körülmények miatt, de jelenlegi zenekaromban is ezt a vonalat folytatom csak talán egy kicsit közérthetőbb formában. 2011 szeptemberében jelent meg első önálló zenei CD-m Ébredés címmel                                                                                                          .

Oktatás:

Az oktatásban inkább a gyakorlati részre helyezem a hangsúlyt amihez fokozatosan adom hozzá a szükséges elméleti részt. A kezdeti sikerélmények nagyon fontosak és a túlzott mértékben adagolt elmélet sajnos könnyen motiváció vesztéshez vezet, ami szeintem az egyik legfontosabb a kitartó tanuláshoz. Az oldal ötlete már régen megfogalmazódott, de konkrét kidolgozás csak a Svéd guitarmasterclass-nál oktatóként eltöltött két év után kezdődött el. A lényeg, hogy a tanulás a skálák elsajátítása mellett stílusgyakorlatokon keresztül történik, amik nem feltétlen világmegváltó szólók, viszont tökéletes eszközök lehetnek tudásunk fokozatos és egyenletes fejlesztéséhez. A legtöbb ismert gitárszóló legnagyobb részt játszható, viszont van az a néhány másodperc aminek kigyakorlásához nem elég egy hét vagy néhány hónap sem. Ehez nyújthatnak ezek a leckék segítséget, amikben egyenletes nehézségi szinten tanulhatunk és haladhatunk
Az évek során tanítványaim közül többen sikeresen felvételiztek a budapesti Bartók, a váci Bartók-Pikéthy valamint Etüd zeneiskolák Jazz tanszakára.