C dúr skála


Nehézségi szint : 1-2
Stílus :
Technika : skálák, gyakorlatok,pengetés

 

 

 

Sziaszok!

A következő részekben a modális skálákat tanulhatjuk meg és végezhetünk több skálagyakorlatokat azok alapos elsajátítására. Minden skálát két pozícióban láthatunk két oktávon keresztül. . Az egyik nagyjából egy fekvésben mozog, míg a másik jobban szét van húzva. Az első variáció összefügg a pentatonokkal, itt láthatjuk azt, hogy mely hangokkal egészíthetjük ki az adott pentatont fokot. A másik skála egy átmenet lehet a két fok között és szerkezetéből adódóan (mivel minden húron három hangot játszunk)könnyebben használható a gyors részeknél . Az első verzióban van olyan húr amelyikre csak két hang jut így a pengetési rendet egy kicsit megzavarja. Mik a modális skálák? 
Egy adott dúr hangsor különböző fokairól indított skálák. Pl C dúr esetén A hangsorunk C D E F G A H C
I.fok Dúr
C-ről indítva C D E F G A H C, A hangtávolságok pedig 1 1 1/2 1 1 1 1/2 Ez adja nekünk a dúr skála szerkezetét. Amint láthatjuk, az E-F és H-C hangok között fél hang van, az összes többi között pedig egy egész
II. fok Dór
D-ről indítva D E F G A H C D, Hangtávolságok 1 1/2 1 1 1 1/2 1 lA különbség tehát ebben rejik az egyes moduszok között, mindegyik más szerkezetet kap azáltal, hogy a következő hangról indítjuk, a hangközök megváltoznak és egyben a skála jellege is megváltozik. A C dúr két egész hangos lépéssel indul, ez egy nagytercet jelent, a D dór esetében viszont egy és fél hang a kezdés ami egy kis tercet ad. Ebben az értelemben beszélhetünk dúr és moll jellegű skálákról. Így az I. fok dúr a II. fok moll jellegű.
III. fok Fríg
E-ről indítva E F G A H C D E Hangtávok 1/2 1 1 1 1/2 1 1 jelleg : moll
IV. fok Líd
F-ről indítva F G A H C D E F hangávok 1 1 1 1/2 1 1 1/2 jelleg : dúr
V. fok Mixolíd
G-ről indítva G A H C D E F G hangtávok 1 1 1/2 1 1 1/2 1 jelleg : dúr
VI. fok Moll (eol)
A-ról indítva A H C D E F G A hangtávok 1 1/2 1 1 1/2 1 1 jelleg : moll
VII: fok Lokriszi
H ról indítva H C D E F G A H jelleg : moll
A másik nagyon fontos dolog zeknél a gyakorlatoknál, a megfelelő ujjrendek használata. Amennyiben a skálákat megfelelő ujjrendekkel tanuljuk, később ez nagy előnyt jelenthet a komolyabb technikai gyakorlatok elsajátításánál.

Remélem segít majd ez a sorozat a modális rendszer megértésében és alaposabb elsajátításában!

Lassan
Skálák


Backing track

Lassan

 

Letöltések

                                       PDF letöltése            Guitar Pro file letöltése

Rock-metal lessons

Free task